EN GANG VAR JEG FJELL
Om verket
Stedsspesifikk verk. Tekst skåret i benk
Sted
Jettegryten ved Hofstad i Åfjord kommune
Åfjord Art Month 2023
År
2023
Foto
Susann Jamtøy
Line Prip
Tekst skåret i benken:
En jettegryte oppstår i møtet mellom to ting - vann og stein. Man kunne tenke seg at når disse to elementene møtes må vannet vike for steinen. Slik er det ikke. Kreftene som oppstår når vannet settes i bevegelse kan få selv den minste steinen til å bryte ned fjellet.
Hva er det som avgjør hvem som blir tatt av strømmen?
Om du var steinen kunne du stått imot vannet?
Finnes det noen annen slutt enn å vente på at både stein og fjell har blitt til støv?
Det stedsspesifikke verket En gang var jeg fjell har oppstått som en symbiose mellom fortellingen om en gutt og møtet med jettegryten i Hoffstaddalen i Åfjord kommune.
Fortellingen om gutten er en fortelling preget av motgang. Det er en fortelling om traumer nedarvet gjennom generasjoner. Det er en historie om et system som plasserte gutten i en rekke fosterhjem og institusjoner rundt omkring i landet. Det er en fortelling om folkene i bygda, som forsøkte å ta vare på gutten. Dessverre kan det være slik at om du har opplevd nok utrygghet i livet, klarer du ikke å ta imot den handa, som blir strakt ut imot deg.
Både gutten og jettegryten har vært gjennom en prosess, som sakte men sikkert har brutt dem ned. Begge har blitt formet av krefter utenfor deres kontroll. Mens tomrommet som utgjør jettegryten fremdeles finnes, tok gutten farvel med denne verden i ung alder.
© Line Prip