Fossen

FOSSEN


Om verket

Stedsspesifikk verk bestående av et uterom på oversiden av Øvre Foss på Kunsthøgskolen i Oslo. Tekst montert på veggen.


Sted

Øvre Foss, Kunsthøgskolen i Oslo


År

2021


Foto

Line Prip
Tekst montert på veggen:


Tidligere var Øvre Foss en del av arbeidsdagen på Seildugsfabriken. I dag skaper den en idyllisk ramme for de som slipper inn gjennom dørene på Kunsthøgskolen i Oslo. Allerede innen du tar dine første steg inn på den prestisjetunge institusjonen hører du vannet. På nedsiden av fossen kan du sitte i trappen og nyte solen, mens bruset fra vannet blander seg i samtalen.

Her du står nå, på oversiden av fossen, befinner du deg bare noen meter unna de som tar sin plass i solen for gitt. Allikevel er det en helt annen virkelighet som utspiller seg her. De menneskene du møter her er de som får de fleste av oss til å slå blikket ned. Heldigvis beveger de seg ofte i skyggene så da slipper vi som sitter i trappen å bli brydd.


I dette verket fokuserte jeg på kontrasten mellom to samfunnsgrupper med ulike posisjoner i det sosiale hierarkiet. Verket består av et uterom på oversiden av Øvre Foss ved Kunsthøgskolen i Oslo. Som tidligere student ved KHiO var jeg en av de som satt i trappen nedenfor Øvre Foss og nøt solen, mens livet lå for mine føtter og drømmene var uendelige.

Ved første øyekast utgjør stedet på oversiden av Øvre Foss en idyllisk bakevje der det er mulig å finne et øyeblikks stillhet og la tankene fly. Etterhvert begynte jeg å legge merke til sporene etter en annen virkelighet. Aluminiumsfolie, kanyler og blod gjemmer seg i skyggen innerst ved fossen. Avstanden mellom de som sitter i solen på nedsiden av fossen og de som beveger seg ubemerket rundt på oversiden av fossen er bare noen meter, allikevel er det en verden imellom dem.

EN GANG VAR JEG FJELL

FIELD OF POSSIBILITIES

SILENCED

MISVEKST

DENSITY

0,07 M³

FOSSEN

AS FAR AS I CAN SEE

DESOLATE

VEKTEN AV ET ØYEBLIKK

THE FORCE OF NATURE

THE PROCESS OF PRESENCE

BETWEEN WORLDS

SKINNED